Zelf een hangtoilet plaatsen

Een hangtoilet heeft veel voordelen. Wil je graag zelf een hangtoilet plaatsen of heeft je badkamer nood aan een wc renovatie? Lees dit artikel als je wilt weten waar je op moet letten, welke voordelen er zijn en hoe je een zelf een hangtoilet moet plaatsen.

Waarom een hangtoilet plaatsen?

  • Hygiëne: dweilen onder een hangtoilet gaat veel gemakkelijker dan rond een staande toilet
    Je ruimte oogt groter
  • Design: een hangtoilet is moderner en de spoelbak is niet zichtbaar
  • Je hebt minder geluid tijdens het doorspoelen

Waar moet je op letten bij het plaatsen van een hangtoilet?

De spoelrand van je hangtoilet:
Ga jij je wc pot vervangen? Kies dan uit een hangtoilet met of zonder spoelrand. Vind jij hygiëne belangrijk? Plaats dan een hangtoilet zonder spoelrand. Hier kunnen zich namelijk geen bacteriën, vuilresten of kalkaanslag onder de spoelrand nestelen. Ook zijn hangtoiletten zonder spoelrand makkelijker in onderhoud.
Hou je het liever goedkoper? Staande toiletten met een spoelrand zijn goedkoper dan hangtoiletten met spoelrand.

Diepspoel toilet of vlakspoel toilet?
Je hebt verschillende modellen voor een toilet, een diepspoelmodel en een vlakspoelmodel. Het belangrijkste verschil is dat bij een vlakspoel toilet de boodschap blijft liggen. Het nadeel hiervan is dat er sporen blijven liggen en dat geuren snel verspreiden. Bij een toilet met een diepspoel, spoelt de boodschap meteen door. Wat hierbij een nadeel is, is dat er water omhoog kan spatten. Denk hier dus zeker over na voor je begint met de toiletrenovatie.

Het materiaal van je hangtoilet:
Je kan je wc pot vervangen uit verschillende materialen. De meest voorkomende zijn geperst hout, MFD, massief hout, thermodur, polyhars en thermoplastic. Als je toilet gelakt is, bevat het antibacteriële actieve bestanddelen.

TIP: kies bij de wc renovatie voor een materiaal van je hangtoilet dat lang de warmte vasthoud, zo hoeft je niet lang op het toilet te zitten met koude billen. Wil jij je toilet nieuw inclusief de montage? Dan ben je bij JES Projects aan het juiste adres.

Zo kan je zelf een hangtoilet plaatsen:

Stap 1: Zorg voor ruimte
Meet de ruimte op en zorg dat er voldoende ruimte is voor je benen als je op het toilet zit.

Stap 2: Oude toilet weghalen
Voor je overgaat tot de wc renovatie, sluit je best eerst je waterleiding af. Haal daarna je oude toilet weg en bepaal de plek van je nieuwe hangtoilet. De hoogte van de meeste hangtoiletten is ongeveer 40 cm, gemeten vanaf de zitbril.

Stap 3: Frame plaatsen
Heb je het frame van je hangtoilet waterpas gezet? Dan kan je kan je het frame op zijn definitieve plek plaatsen. Houd er rekening mee dat je afvoerbuis spanningsvrij dient worden aangesloten. Vervolgens plaats je het frame aan de muur, boor hiervoor gaatjes van ongeveer 10 mm. Plaats nu het frame aan op het riool met de bijgeleverde afvoerbocht.

Stap 4: Hoekstopkraan aansluiten
Sluit je hoekstopkraan aan op de waterleiding. Hiervoor gebruik je best een koperen buis van 12 mm. Als volgende dek je het inbouwreservoir goed af om vuil en stof te voorkomen.

Stap 5: Bevestig je frontplaat
De frontplaat monteer je aan de balkjes en het frame. Nu kan je de wand betegelen en voegen.

Stap 6: Hangtoilet plaatsen
Plaats je hangtoilet op jouw gewenste hoogte. Je spoelt na het plaatsen best eerst door om te controleren of er lekkages zijn. Voor de afwerking, spuit je een kitijn tussen je hangtoilet en de tegels.

Je kan nu een hangtoilet plaatsen en dus ook een wc pot vervangen. Wil je toch niet zelf beginnen aan de toiletrenovatie? Bij JES Projects hebben we toiletten nieuw, inclusief montage. Aarzel niet om contact op te nemen met de experten van JES Projects en wij helpen je graag verder met je toiletrenovatie.